Richtlijn voor 'live' workshops
Klik hier voor een introductie
Eerste ronde
De voorbeelden van de DTs worden gepresenteerd om deelnemers een idee te geven van het onderwerp waarover de workshop gaat.
'Live' workshops
De workshops nodigen deelnemers uit om samen van gedachte te wisselen over Digitale Tweelingen (DTs). Daarover iets te zeggen hebben is niet altijd zo makkelijk, want DTs zijn nog in ontwikkeling dus niemand heeft er ervaring mee. Om de reflectie en het gesprek op gang te helpen, bieden we in vier gespreksronden materiaal aan; we laten eerst een voorbeeld zien van een DT, dan presenteren we korte verhaaltjes (‘vignetten’) die een toekomstbeeld schetsen van een bedrijf met de DT, daarna bieden we kaarten aan waarop waarden staan genoteerd waarover participanten kunnen nadenken en tot slot geven we ook (soms) nog een lijstje met maatschappelijke vraagstukken. Maar soms laten we die laatste fase achterwege omdat de workshop anders te lang duurt.
Door in elke ronde van het gesprek ander materiaal aan te bieden, nodigen we deelnemers uit om er steeds op een andere manier over DTs na te denken. Die reflectie is eerst intuïtief, dan verbreden we die intuïtie, dan vragen we na te denken op grond van persoonlijke waarden en tot slot nodigen we soms ook uit om als burger in de samenleving te reflecteren op de DT.
Alle materiaal die we voor de workshops hebben ontwikkeld (de vignetten, de waarden, de maatschappelijke vraagstukken) zijn in interviews naar voren gebracht door boeren en telers. We vragen deelnemers dus om na te denken over zaken die hun collega’s belangrijk vinden.
Tweede ronde
Verhaaltjes (ook wel vignetten of scenario’s genoemd) over de toekomst van de DTs worden gepresenteerd, die laten zien hoe DTs het werk en leven van gebruikers kunnen beïnvloeden. Dit nodigt deelnemers uit om na te denken over alternatieve mogelijkheden. Na de presentatie wordt aan deelnemers gevraagd om hun voorkeur voor een vignette te bepalen en om daarna aan de hele groep te vertellen waarom ze hiervoor hebben gekozen. In deze fase worden deelnemers gevraagd om intuïtief na te denken.
Derde ronde
In de derde ronde reflecteren deelnemers op kaarten waarop persoonlijke waarden staan genoteerd. De groep wordt opgedeeld in sub groepjes van 2-3 mensen, die samen drie waarden kiezen. Vervolgens worden zij uitgenodigd om hun voorkeur voor deze waarden uit te leggen aan de groep. Een gesprek over de waarden volgt, waarbij we ook zullen vragen hoe de waarden gerelateerd kunnen worden aan de vignetten. Welk vignette heeft prioriteit? Nodigen de waarden uit tot een verdere uitwerking van het vignette? Dit is de fase waarin deelnemers nadenken over DTs op grond van persoonlijke waarden.
Vierde ronde
Als er maatschappelijke kwesties zijn gerelateerd aan de DT, dan is het mogelijk om een nieuwe set kaarten toe te voegen die de kwesties inbrengen. In deze ronde vragen we aan deelnemers om na te denken over de waarde van de scenario’s voor de maatschappij als geheel. Deelnemers worden in deze fase uitgenodigd om als burgers naar de toekomst met DTs kijken.