Vignettes
Klik hier voor een introductie
Management van het eigen bedrijf
Er zijn veel factoren waarmee een boer/tuinder rekening moet houden, zoals temperatuur, vocht, nutriënten, ziektes. Dat maakt het lastig om ingrijpende veranderingen door te voeren, want als dat niet goed uitpakt dan heeft dat direct effect op de productie. En dat voelt een boer/tuinder uiteindelijk in zijn portemonnee. De digital twin maakt veranderen makkelijker. De twin kan vooraf laten zien wat de mogelijke effecten van een maatregel zijn, toegespitst op de specifieke omstandigheden van een bedrijf. Dat helpt om vertrouwen te krijgen in een maatregel en maakt het makkelijker om over te stappen naar een andere manier van werken, bijvoorbeeld om biologisch te gaan werken.
Op langere termijn biedt de digital twin ook misschien andere mogelijkheden. Met de twin kan de boer/tuinder op afstand zien hoe het gaat. Hij hoeft dan minder vaak zelf fysiek aanwezig te zijn op zijn bedrijf. Het is gemakkelijker om een dag ergens anders te zijn of vrij te nemen. Ook kan een boer/tuinder zijn bedrijf meer managen vanuit zijn luie stoel. In de toekomst, als robots een groot deel van het werk overnemen, zou de boer/tuinder zelfs met een DT op afstand kunnen telen. Dit maakt het mogelijk om grotere bedrijven te runnen en zelfs filialen in het buitenland te openen.
Communiceren met klanten en ketenpartners
Consumenten moeten beter weten hoe hun voedsel wordt geproduceerd. Boeren/tuinders moeten meer met consumenten communiceren over de maatregelen die ze nemen om bijvoorbeeld uitstoot te verminderen of dierenwelzijn te bevorderen. Als boeren/tuinders dat verhaal goed vertellen, dan zijn consumenten ook eerder bereid ietsje meer te betalen voor het product. Een digital twin kan de communicatie helpen. Klanten kunnen met de twin direct meekijken op het bedrijf of de twin kan informatie leveren die het verhaal van de boer/tuinder ondersteunt.
Daarnaast helpt de digital twin om binnen de keten beter te communiceren, waardoor de samenwerking efficiënter kan worden georganiseerd. De digital twin kan bijvoorbeeld voorspellen hoe groot de productie zal zijn, wat het mogelijk maakt om andere actoren in de keten al vroeg te informeren. Hierdoor kunnen zij verwerkingsprocessen inrichten op de komst van het product, of bepalen of er voldoende is om te voldoen aan de vraag van de klant of dat er bijvoorbeeld nog bij gekocht moeten worden
Verantwoording richting overheid en samenleving
Met een DT kun je met cijfers en statistieken heel precies laten zien hoeveel schadelijke stoffen een bedrijf uitstoot of hoeveel bestrijdingsmiddelen er worden gebruikt. Dus, als de DT laat zien dat een bedrijf bijvoorbeeld veel stikstof uitstoot, dan zou de overheid een boer of tuinder een boete kunnen geven. Maar een boer/tuinder kan de digital twin ook gebruiken om te laten zien dat hij/zij het eigenlijk heel goed doet. De digital twin kan de boer of tuinder mondiger maken richting overheid, maar ook naar buren, klanten of de rest van de samenleving.
Externe bedrijven beheren de twin
De boer kan een digital twin zelf in gebruik nemen. Maar de digital twin kan in de toekomst ook door anderen worden beheerd, zoals bijvoorbeeld een adviseur. Hierdoor hoeft de boer zelf minder achter de computer te zitten, maar kan hij wel profiteren van de inzichten die de twin oplevert. In de toekomst kunnen er ook speciale teeltbedrijven worden ingericht die de teelt van verschillende bedrijven op afstand vormgeven met digital twins. Deze teeltbedrijven geven de boer/tuinder dan dagelijks opdrachten om uit te voeren, gebaseerd op informatie van de digital twin.
Vignettes
Als gevolg van een aantal interviews zijn er een aantal vignettes, oftewel, scenario’s gedestilleerd. Deze hoeven niet representatief te zijn voor alle belanghebbenden in verschillende agrifood sectoren. Echter, geloven we wel dat het waardevol kan zijn om een discussie op gang te brengen en daarmee het reflectievermogen van de deelnemers in een workshop kan verbreden. Het is belangrijk om te beseffen dat de deelnemers zelf vrij zijn om een eigen interpretatie te geven aan de vignettes of aanvullingen te doen voor hun situatie.
Op deze pagina vindt u vijf scenario’s. U kunt er op klikken om er naar te kijken.
Leren en samenwerken
Met de digital twin kunnen boeren en tuinders meer van elkaar leren door mee te kijken op elkaars bedrijf. Zo kunnen boeren en tuinders samen kennis verder ontwikkelen. Dat is positief voor de de productie van het bedrijf. De overstap maken naar een andere manier van telen (bijvoorbeeld biologisch), wordt dan ook gemakkelijker want het is mogelijk om eerst kennis te verwerven van andere bedrijven. Daarnaast zouden boeren en tuinders met hun eigen digital twin ook kennis kunnen verkopen, bijvoorbeeld aan boeren en tuinders in het buitenland. Tegen betaling kunnen buitenlandse boeren en tuinders dan meekijken op de digital twin en daarvan iets opsteken.